Irano tyrinėjimas: senovės turtų ir šiuolaikinių kontrastų kraštas

Įsikūręs Artimųjų Rytų širdyje, Iranas yra šalis, jungianti senovės pasaulį su šiuolaikine civilizacija. Dėl savo strateginės padėties, besiribojančios su Omano įlanka, Persijos įlanka ir Kaspijos jūra, tarp Irako ir Pakistano, ji šimtmečius tapo pagrindiniu kultūrinių ir ekonominių mainų centru. Irano reljefas, apimantis 1 648 195 kvadratinių kilometrų plotą, yra toks pat įvairus, kaip ir jo istorija, su tvirtais, kalnuotais ratlankiais, aukštais centriniais baseinais su dykumomis ir kalnais bei mažomis, nepertraukiamomis lygumomis abiejose pakrantėse.

Geografiniai stebuklai ir klimatas

Didžiulis šalies kraštovaizdis daugiausia yra sausas arba pusiau sausringas, tačiau jis virsta subtropine oaze palei Kaspijos jūros pakrantę. Irano gamtos grožis svyruoja nuo žemiausio kaspijos jūros aukščio taško (-28 m) iki aukštų Kuh-e Damavand (5,625 m), aukščiausios Irano viršūnės, aukščio. Su 2,440 km ilgio pakrante tauta turi daugybę gamtos išteklių, įskaitant naftą, gamtines dujas, anglį ir įvairius mineralus.

Ekonomika ir ištekliai

Žemės ūkis vaidina svarbų vaidmenį Irano ekonomikoje, naudodamas 30,10% žemės, o produktai svyruoja nuo kviečių ir ryžių iki egzotinių vaisių, riešutų ir prabangių ikrų. Šalies pramonės sektoriai yra tokie pat įvairūs, be kita ko, apimantys naftą, naftos chemiją, tekstilę ir maisto perdirbimą. Irano ekonominį kraštovaizdį dar labiau formuoja jo prekybos santykiai, visų pirma su Kinija, Indija ir Pietų Korėja, daugiausia eksportuojančiomis naftą kartu su chemijos ir naftos chemijos produktais, vaisiais, riešutais ir kilimais.

Visuomenė ir gyventojai

Apskaičiuota, kad 2020 m. Liepos mėn., Irano gyventojų skaičius buvo 84 923 314, o didžioji dauguma gyveno miestuose. Teheranas, gyvybinga sostinė, pirmauja su daugiau nei 9 milijonais gyventojų, po jo eina kiti didieji miestai, tokie kaip Mašhadas ir Esfahanas. Irano visuomenė didžiuojasi giliai įsišaknijusia kultūra ir paveldu, kurį atspindi oficiali kalba, persų persų kalba, ir daugybė istorinių bei kultūrinių vietų, apimančių šalį.

Urbanizacija ir kultūra

Kadangi 75.90% gyventojų gyvena miestų centruose, Irano miestai šurmuliuoja gyvenimu, siūlydami tradicinio žavesio ir modernaus patogumo derinį. Šalies architektūra, virtuvė ir festivaliai švenčia turtingą kultūrinių įtakų gobeleną, pritraukiantį lankytojus iš viso pasaulio. Nepaisant sparčios urbanizacijos, Iranas palaiko glaudų ryšį su savo praeitimi, tai akivaizdu išsaugant kalbą, papročius ir orientyrus.

Aplinkos ir vystymosi uždaviniai

Iranas susiduria su keliomis aplinkos ir vystymosi problemomis, įskaitant vandens trūkumą, dirvožemio degradaciją ir klimato kaitos poveikį. Šalyje vyraujantis sausas klimatas daro spaudimą jos vandens ištekliams, todėl reikia didelių investicijų į drėkinimą, kad būtų išlaikytos jos žemės ūkio paskirties žemės, kurios 2012 m. sudarė apie 95 530 kv. Be to, Irano įsipareigojimas elektrifikuoti pasiekė kritinį etapą – iki 2016 m. pasiektas 100 proc. visų gyventojų elektrifikavimas ir sudarytos sąlygos darniam vystymuisi visame miesto ir kaimo kraštovaizdyje.

Kelias į priekį

Žvelgiant į ateitį, Iranas stovi potencialo ir iššūkių kryžkelėje. Turtingi šalies gamtos ištekliai, įvairi ekonomika ir kultūros paveldas suteikia tvirtą pagrindą augimui ir vystymuisi. Tačiau norint spręsti aplinkosaugos problemas ir geopolitinę įtampą, reikia strateginės vizijos ir bendradarbiavimo tiek šalies viduje, tiek tarptautiniu mastu. Iranui ir toliau remiantis savo senoviniais palikimais, jo kelionė į klestinčią ateitį tebėra įtikinamas pasakojimas sudėtingame Artimųjų Rytų gobelene.

Irano evoliucija iš civilizacijos lopšio į modernią valstybę pabrėžia jo atsparumą ir gebėjimą prisitaikyti. Dėl savo strateginės svarbos tiek geografiniu, tiek geopolitiniu požiūriu šalis yra pasirengusi atlikti lemiamą vaidmenį formuojant regiono ateitį. Tradicijų ir modernumo derinys kartu su laukiančiais iššūkiais ir galimybėmis daro Iraną patrauklia šalimi pasaulio arenoje.

Šalies duomenys

Šalies kodas IR
Regionas Middle East
Paviršius 1648195 kv. km
Žemės paviršius 1531595 kv. km
Vandens paviršius 116600 kv. km
Žemės ūkio paviršius 30.10%
Miško paviršius 6.80%
Žemiausias aukščio taškas Caspian Sea -28 m
Aukščiausias aukščio taškas Kuh-e Damavand 5,625 m
BVP vienam gyventojui $20,100 (2017 est.)