Irako tyrinėjimas: istorinių turtų ir gamtos grožio šalis

Užimdamas žemės tiltą, jungiantį Aziją su Artimaisiais Rytais, Irakas yra šalis, turinti gilias istorines šaknis ir gausybę gamtos išteklių. Jos strateginė padėtis, besiribojanti su Persijos įlanka ir esanti tarp Irano ir Kuveito, suvaidino lemiamą vaidmenį jos istorijoje ir raidoje. Bendras plotas yra 438 317 kvadratinių kilometrų, jis gali pasigirti įvairiapusiu reljefu, kuris svyruoja nuo dykumos lygumų iki kalnuotų regionų, todėl tai yra ryškių kontrastų kraštas.

Geografija ir klimatas

Didžiąją dalį Irako kraštovaizdžio apima plačios lygumos, o pietuose palei Irano sieną esančios nendrių pelkės sukuria dideles užtvindytas teritorijas. Šalies sienos driekiasi 3 809 km, paliesdamos Iraną, Jordaniją, Kuveitą, Saudo Arabiją, Siriją ir Turkiją. Nepaisant vyraujančio dykumos klimato, šiauriniai kalnuoti regionai palei Irano ir Turkijos sienas patiria šaltas žiemas su gausiu sniegu, kuris kartais sukelia didelius potvynius centriniame ir pietiniame Irake ankstyvą pavasarį.

Kadangi Persijos įlankos pakrantė yra vos 58 km, Irako prieiga prie jūrų maršrutų yra ribota, tačiau strategiškai svarbi. Aukščiausia šalies viršukalnė Cheekha Dar yra 3 611 m aukštyje ir iliustruoja geografinę įvairovę, kuri svyruoja nuo jūros lygio iki aukštų kalnų.

Gamtos ištekliai ir žemės naudojimas

Irakas yra palaimintas gausiais gamtos ištekliais, ypač nafta ir gamtinėmis dujomis, kurie sudaro jo ekonomikos pagrindą. Fosfatai ir siera taip pat yra reikšmingi. Žemės naudojimo modelis atskleidžia šalį, norinčią plėtoti savo žemės ūkio potencialą; 18,10 proc. jos žemės skirta žemės ūkiui, o javai, tokie kaip kviečiai ir miežiai, kartu su datulėmis ir daržovėmis yra labai svarbūs. Miško žemė sudaro tik 1,90 proc., o tai atspindi sausringą šalies klimatą.

Vandens išteklių valdymas, visų pirma drėkinimas, atlieka labai svarbų vaidmenį remiant žemės ūkį – nuo 2012 m. drėkinama apie 35 250 kv. Tai labai svarbu šalyje, kurioje reljefas ir klimatas kelia didelių iššūkių auginimui.

Gyventojai ir urbanizacija

Apskaičiuota, kad 2020 m. Liepos mėn., Irako gyventojų skaičius buvo 38 872 655, o didelė koncentracija buvo miestuose. Apie 70,90% gyventojų gyvena miestuose, įskaitant sostinę Bagdadą, kuris yra daugiausiai gyventojų turintis miestas, turintis daugiau nei 7 milijonus gyventojų. Kitos pagrindinės miesto vietovės yra Mosulas, Basra, Kirkukas, Nadžafas ir Erbilis – kiekvienas iš jų prisideda prie įvairios Irako visuomenės struktūros. Žmonių pasiskirstymą daugiausia įtakoja vandens ir ariamosios žemės prieinamumas, dėl kurio tigro ir Eufrato upėse atsiranda tankių gyvenviečių.

Ekonomika ir pramonė

Nepaisant iššūkių, Irako ekonomika rodo augimo ir įvairinimo ženklus. Negalima pervertinti naftos dominavimo eksporte, nes žalia nafta sudaro 99 proc. eksporto produktų. Tačiau vyriausybė stengiasi išplėsti ekonominę bazę per tokias pramonės šakas kaip chemikalai, tekstilė, oda, statybinės medžiagos, maisto perdirbimas, trąšos ir metalo gamyba / perdirbimas.

Žemės ūkis taip pat išlieka labai svarbus sektorius, prisidedantis ne tik prie vidaus maisto tiekimo, bet ir prie užimtumo. Tarptautiniai prekybos santykiai atspindi Irako priklausomybę nuo gamtos išteklių, o Indija, Kinija ir Jungtinės Valstijos yra pagrindinės eksporto partnerės.

Importo srityje Turkija ir Kinija yra svarbios partnerės, tiekiančios maistą, vaistus ir pagamintas prekes. Šie santykiai pabrėžia Irako integraciją į pasaulio ekonomiką, nepaisant kliūčių, su kuriomis jis susiduria.

Tikiuosi

Turėdamas turtingą kultūros paveldą ir didžiulius gamtos išteklius, Irakas stovi kryžkelėje tarp savo istorinio palikimo ir ateities siekių. Vis dar yra iššūkių, visų pirma susijusių su infrastruktūros plėtra ir politiniu stabilumu. Tačiau šalies strateginė svarba tiek regioniniu, tiek pasauliniu mastu ir toliau suteikia augimo ir vystymosi galimybių.

Kadangi Irakas ir toliau eina savo atstatymo ir atjauninimo keliu, jo istorinės reikšmės ir gamtos turtų mišinys išlieka kertiniu jo tapatybės akmeniu. Bendromis pastangomis siekdamas tvaraus vystymosi ir socialinės sanglaudos, Irakas gali panaudoti savo turtą, kad sukurtų perspektyvią ateitį savo žmonėms.

Šalies duomenys

Šalies kodas IZ
Regionas Middle East
Paviršius 438317 kv. km
Žemės paviršius 437367 kv. km
Vandens paviršius 950 kv. km
Žemės ūkio paviršius 18.10%
Miško paviršius 1.90%
Žemiausias aukščio taškas Persian Gulf 0 m
Aukščiausias aukščio taškas Cheekha Dar (Kurdish for „Black Tent”) 3,611 m
BVP vienam gyventojui $16,700 (2017 est.)